Textielkunst van
Rita Berghuis

Cursussen


Er worden voorlopig geen cursussen gegeven vanwege de corona-beperkingen.


Beginnerscursus patchwork - 6 lessen

blokwerk

U heeft altijd al willen beginnen met patchwork? Dit is een nieuwe kans.
De basis van een quilt bestaat uit blokken. Die blokken kunnen samengesteld worden kleine stukken stof die samen een mooi patroon vormen, bijvoorbeeld een ster of een molentje.
In deze cursus worden twaalf verschillende blokken besproken, waardoor u alle kneepjes van patchwork onder de knie krijgt.
Tijdens de lessen wordt ook besproken hoe u vervolgens van die blokken een quilttop - de bovenkant van een quilt - kunt maken. Tussendoor krijgt u antwoord op allerlei vragen over patchwork en quilten.
Het streven is dat u aan het eind van de cursus een quilttop met twaalf blokken heeft die in een vervolgcursus gequilt kan worden. Omdat deze quilttop uit allemaal verschillende blokken bestaat, wordt die een sampler genoemd.

De cursus bestaat uit 6 lessen van 19.30-22.00 uur op maandagavonden.
Kosten: € 120, exclusief materialen, inclusief koffie of thee.
Voor opgave zie onder 'algemene informatie'.

Hand- en naaimachinequilten: Techniekenboek

letter P

Tijdens de beginnerscursus heeft u een quilttop heeft gemaakt en kort kennis kunnen maken met het handquilten. Naast deze basistechniek zijn er nog andere mogelijkheden om extra diepte aan uw quiltwerk te geven. Dat kan zowel met de hand als met de naaimachine, afhankelijk van uw voorkeur.
In beide gevallen geldt dat u veel zult moeten oefenen. Dat gaat u tijdens de lessen en thuis doen.
De techniek die wordt besproken, oefent u tijdens de les. Zo mogelijk maakt u thuis de oefening af. Lukt dit niet, dan gaat u de volgende les weer verder waar u gebleven was.
Deze cursus is niet alleen voor deelnemers aan de beginnerscursus, maar ook voor diegenen die altijd al meer hebben willen weten van de diverse hand- en naaimachinequiltmogelijkheden.
U maakt een serie kleine werkstukken op één formaat, waarvan u een techniekenboek kunt maken.
Na al deze oefeningen kunt u dan de quilttop uit de beginnerscursus gaan quilten in een techniek die bij u past.

De cursus bestaat uit 8 lessen van 19.30-22.00 uur op maandagavond.
Kosten: € 150 voor acht lessen, exclusief materialen, inclusief koffie of thee.
Voor opgave zie onder 'algemene informatie'.

Van blank naar boek

boek genesis

Een thematisch textielboek maken: een droom van iedere quilter. In deze cursus kunt u starten met deze droom te verwerkelijken. U kiest zelf een thema waar haar boek over gaat. Elke pagina is dan weer een ander ontwerp naar dat zelfgekozen thema. U maakt in feite een serie kleine werken, die u later samen voegt tot één werk.
U kunt met een (zelfgeverfde) stof beginnen en van daaruit verder werken. Het is een erg vrij en experimenteel proces, het draagt veel mogelijkheden in zich. U wordt begeleid in het ontwerpproces en de uitwerking daarvan.
Er zit een aantal weken tussen de workshops, zodat u thuis verder kunt werken. Misschien blijken twee dagen te weinig te zijn, dan plannen we er nog een workshopdag achteraan.

Deze cursus voor gevorderden bestaat uit 6 lessen van 19.30-22.00 uur op maandagavond.
Kosten: € 180 voor 6 lessen, exclusief materialen, inclusief koffie en thee.
Voor opgave zie onder 'algemene informatie'.

Algemene informatie

Wanneer u zich wilt opgeven voor lessen of workshops, of wanneer u vragen heeft, kunt u onder 'contact' een bericht versturen.

De hier vermelde cursussen en workshops worden bij mij thuis gegeven in groepjes van 4 tot 6 personen.
Wanneer een cursus vol is, kunt u op de wachtlijst geplaatst worden. Wanneer iemand zich afmeldt, wordt de eerste die op deze lijst staat gebeld.
Na aanmelding voor een cursus of workshop geldt de volgende regel: wanneer u zich afmeldt binnen veertien dagen voordat de cursus begint, bent u het hele lesgeld verschuldigd.
Tot veertien dagen voor de aanvang van de cursus volgt restitutie van het lesgeld, na aftrek van 10 euro administratiekosten.

Wanneer u met een groepje mensen graag een bepaalde cursus willen volgen, dan kunt u ook bij één van u thuis les krijgen (of in het zaaltje waarin u gewend bent bij elkaar te komen). Uiteraard stellen we in overleg het onderwerp, de data en de kosten vast. U kunt dan behalve uit het huidige programma ook een andere cursus uit een eerder programma kiezen.