Textielkunst van
Rita Berghuis

Contact


Rita Berghuis

In de laatste vijfentwintig jaar heb ik langzaam-maar-zeker een carrière opgebouwd in de textielkunst. Vanaf 1990 geef ik lessen in patchwork en quilten. Later kwamen daar ook lessen in textielverven bij. Omdat ik ook graag experimenteer met allerlei technieken, ontstonden er ook veel werken met zogenaamd surface-design, wat letterlijk oppervlakte-versiering betekent.

Veel van mijn werken komen tot stand door te spelen met de mogelijkheden van textiel, zoals vervormen, plooien, verven en scheuren. Vaak ontstaat er ook een wisselwerking tussen mijn kunst en mijn studies. Voorafgaand aan een werk maak ik studies, maar ook tijdens het maaakproces, blijkt iets wat ik vantevoren bedacht had net even anders uit te pakken. Vaak maak ik dan vervolgstudies om uit te proberen welke oplossing het meest geschikt is voor het verhaal dat ik wil vertellen met het werk dat ik onderhanden heb. Dan ontstaat er soms iets heel nieuws, waardoor de weg een nieuw perspectief opent.

In mijn werk zijn zingeving en engagement waardevolle elementen. Toen dan ook de vraag kwam of ik een aantal waden wilde maken, heb ik ja op gezegd. Zo is mijn eenmansbedrijf Wade-zacht ontstaan (KvK 70280177), mijn onderneming die gespecialiseerd is in het vervaardigen van lijkwaden en toegepaste textielkunst.

Waden zijn zachte dekens waarin mensen begraven of gecremeerd kunnen worden zodat er geen kist nodig is. Ik zou het fijn vinden wanneer mijn waden bijdragen aan een positieve herinnering aan een periode van rouwen en afscheid nemen.

De laatste jaren heb ik voornamelijk in opdracht gewerkt. Zo heb ik naast waden een aantal antependia (altaarkleden voor in kerken) en stola’s voor predikanten vervaardigd, een aantal trouwjurken genaaid en meegewerkt aan een diverse kunstproducties door textiele decors te maken van ongeveer 5 bij 5 meter.

Voor mijn waden kunt u terecht op Wade-zacht.

Wanneer u vragen heeft over mijn kunst, mijn waden of kleding die ik maak, kunt u bellen met 06 15268817 of contact opnemen via de e-mail: ritaberghuisensing@gmail.com.