+31615268817 info@ritaberghuis.nl

Textielkunst van Rita Berghuis

Licht en kleur fascineren mij. Mijn leven is een voortdurende ontdekkingsreis op textielgebied. Mijn werk vertelt over wat mij bezighoudt. Ik vind inspiratie in cultuur en natuur, maar ook in het leven van elke dag. Ik werk spontaan en intuïtief. Daarbij ben ik steeds op zoek naar een perfecte kleurbalans en subtiele kleurcontrasten.

Rita Berghuis-Ensing

Textielkunst

In de laatste vijfentwintig jaar heb ik langzaam-maar-zeker een carrière opgebouwd in de textielkunst. Vanaf 1990 geef ik lessen in patchwork en quilten. Later kwamen daar ook lessen in textielverven bij. Omdat ik ook graag experimenteer met allerlei technieken, ontstonden er ook veel werken met zogenaamd surface design, wat letterlijk oppervlakte-versiering betekent.

Veel van mijn werken komen tot stand door te spelen met de mogelijkheden van textiel, zoals vervormen, plooien, verven en scheuren. Vaak ontstaat er ook een wisselwerking tussen mijn kunst en mijn studies. Voorafgaand aan een werk maak ik studies, maar ook tijdens het maakproces, want regelmatig blijkt iets wat ik van tevoren bedacht had net even anders uit te pakken. Vaak maak ik dus vervolgstudies om uit te proberen welke oplossing het meest geschikt is voor het verhaal dat ik wil vertellen in het werk dat ik onderhanden heb. Dan ontstaat er soms iets heel nieuws, waardoor de weg een nieuw perspectief opent.

Waden

In mijn werk zijn zingeving en engagement waardevolle elementen. Toen dan ook de vraag kwam of ik een aantal waden wilde maken, heb ik ja op gezegd. Zo is mijn eenmansbedrijf Wade-zacht ontstaan (KvK 70280177), mijn onderneming die gespecialiseerd is in het vervaardigen van lijkwaden en toegepaste textielkunst.

Waden zijn zachte dekens waarin mensen begraven of gecremeerd kunnen worden zodat er geen kist nodig is. Ik zou het fijn vinden wanneer mijn waden bijdragen aan een positieve herinnering aan een periode van rouwen en afscheid nemen.

Opdrachten

De laatste jaren heb ik voornamelijk in opdracht gewerkt. Zo heb ik naast waden een aantal antependia (altaarkleden voor in kerken) en stola’s voor predikanten vervaardigd, een aantal trouwjurken genaaid en meegewerkt aan een diverse kunstproducties door textiele decors te maken van ongeveer 5 bij 5 meter.

Cultuurwetenschappen en wandkleed

In 2022 heb ik de totstandkoming van een wandkleed over het slavernijverleden van Groningen begeleid. Het wandkleed werd 35 meter lang en 2,5 meter hoog. Er hebben zo’n 400 vrijwilligers meegewerkt. In deze kunstproductie stond bewustwording van onze cultuurgeschiedenis op het gebied van slavernij centraal. Dit onderwerp sloot naadloos aan bij mijn net afgeronde studie, een master in de Kunst- en cultuurwetenschappen. Mijn theoretische en praktische kennis kon ik allebei voluit benutten in dit geweldige project. Op dit moment reist het wandkleed door de provincie Groningen.

Contact

Wanneer u vragen heeft over mijn kunst, mijn waden, cursussen of kleding die ik maak, kunt u bellen met 06 15268817 of contact opnemen via de e-mail: info@ritaberghuis.nl

Actuele informatie over mijn waden vindt u op wade-zacht.nl